Λιχουδιές!!

Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2013

Τις παρακάτω συνταγές τις έκανα σε ένα τραπέζι φίλων την περασμένη Κυριακή! Άρεσαν πολύ και είπα να τις μοιραστώ!



google images
Πράσινη σαλάτα με ψητό μανούρι!!


Σπανάκι, Μαρούλι, Ρόκα (συνδυασμός)
Κουκουνάρι καβουρδισμένο στο τηγάνι για 2-3 λεπτά
Ντοματίνια cherry
Μανούρι το οποίο ψήνεται στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι (κατά προτίμηση ροδέλα με πάχος όχι πάνω από 1 εκ). Αφού ροδίσει και από τις 2 πλευρές το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Dressing: 1 κουτάλι σούπας μέλι, 1 κουτάλι ξύδι μπαλσάμικο (κόκκινο), αλάτι, πιπέρι (όσο εσείς θέλετε), 1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα. Όλα αυτά τα βάζουμε σε ένα μπρίκι και τα ζεσταίνουμε ενώ ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα συστατικά. Πριν το βάλουμε στην σαλάτα ρίχνουμε και 1 κουτάλι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ξανά και το ρίχνουμε πάνω από την σαλάτα αφού έχουμε τοποθετήσει το μανούρι και το κουκουνάρι. Στο τέλος μπορείτε αν θέλετε να ρίξετε ένα κουταλάκι μέλι πάνω από την σαλάτα, αν σας αρέσει να γλυκίζει.



google images
Φέτα με φύλλο και σουσάμι!!


1 κομμάτι φέτας μεγαλούτσικο  (μαλακής) με πάχος όχι πάνω από 1 εκ.

Φύλλο κρούστας
Σουσάμι καβουρδισμένο
Μέλι και κρέμα μπαλσάμικο


Τοποθετούμε την φέτα πάνω στο φύλλο (αφού την έχουμε σκουπίσει από τα υγρά) και αρχίζουμε να κλείνουμε το φύλλο με την φέτα ώστε να κάνουμε ένα «φάκελο» (για να μην ανοίξει το φύλλο το βρέχουμε λίγο στις άκρες εκεί που κλείνει ο φάκελος). Τον τοποθετούμε  στο τηγάνι (να μην καίει το λάδι πάρα πολύ) και αρχίζουμε να γυρνάμε το «φάκελο» συχνά ώστε να μην καεί. Όταν και οι δυο πλευρές θα έχουν ροδίσει αρκετά το βγάζουμε και το βάζουμε σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το λάδι. Όσο είναι ζεστό ρίχνουμε μέλι (1-2 κουταλάκια) και την κρέμα μπαλσάμικο (1-2 κουταλάκια). Στο τέλος από πάνω ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι (όσο θέλετε). 



my tart!!! 
Τάρτα με σπανάκι!!


500 γρ κατεψυγμένο σπανάκι ή φρέσκο

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κουτάλια γιαούρτι
2 κουτάλια τυρί Φιλαδέλφεια
Γραβιέρα τριμμένη (2-3 κουτάλια) ή όποιο άλλο αλμυρό τυρί.



Σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και στεγνώσει από τα υγρά του. Μετά βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο ώστε να σοταριστούν όλα μαζί. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το γιαούρτι και το τυρί Φιλαδέλφεια και την γραβιέρα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο σκεύος. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και στο τέλος γυρνάμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και τις διπλώνουμε στην άκρη προς τα μέσα. Αν περισσεύει αρκετό μπορούμε εναλλακτικά να το κόψουμε και στο τέλος να απλώσουμε το ζυμάρι λωρίδες πάνω από την τάρτα κάνοντας ρόμβους.


Για την ζύμη:
125 γρ βούτυρο παγωμένο
250 γρ αλεύρι
1 αυγό
Μισό ποτήρι νερό παγωμένο.


Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα. Ούτε πολύ ρευστή αλλά ούτε πολύ σκληρή(αναλόγως προσθέτετε αλεύρι ή νερό για αραίωμα . Αφήνουμε μισή ώρα και μετά ανοίγουμε φύλλο. Ανάλογα σε τι σκεύος θα μπει η τάρτα ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο ή τετράγωνο. Όταν την απλώσουμε στο σκεύος, στον πάτο της κάνουμε 5-6 πιρουνιές ώστε να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.


Καλή επιτυχία και bon appetit!!








You Might Also Like

1 comments

happy to read message from you

Subscribe