Pizza Lover!!!

Τρίτη, Ιουνίου 11, 2013


Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό θα σας πω η pizza. Η σπιτική. Μου αρέσει να την φτιάχνω σε ότι παραλλαγή υπάρχει. Για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει η ιταλική πίτσα, όχι η πίτσα που φτιάχνουν οι πιτσαρίες εδώ που είναι στα πρότυπα και στην γεύση των Ελλήνων προσαρμοσμένες. 

Η πίτσα όσο πιο απλή είναι τόσο πιο γευστική είναι. Η αγαπημένη μου είναι με προσούτο και ρόκα. Όταν είχα επισκεφθεί την Ρώμη και την Φλωρεντία πριν κάποια χρόνια (θεωρώντας ότι η Pizza Hut είναι «Η» pizza) κόντεψα να πάθω γαστριμαργικό σοκ όταν δοκίμασα τις πίτσες εκεί. Καμιά σχέση με αυτές που φτιάχνουν εδώ τα γνωστά μαγαζιά delivery. Έτσι με τον καιρό άρχισα να προσπαθώ να φτιάξω την τέλεια ιταλική σπιτική πίτσα! Τουλάχιστον έχω γίνει απαιτητική και δεν τρώω όπου να είναι τώρα πια πίτσα! Λοιπόν παρακάτω σας δίνω την συνταγή για να κάνετε την δική σας πίτσα!

Υλικά

·  400 γρ (περίπου) ή ένα μετράτε με κούπες 2 ½  κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αν  διαθέτετε χρόνο κοσκινίστε το. Αν όχι δεν υπάρχει πρόβλημα!
·  2 κουταλάκια αλάτι
·  1 φακελάκι μαγιάς ξηρής
·   Μισή κούπα χλιαρού νερού
·   2 κουταλιές ελαιόλαδου
·   Μια κούπα τριμμένη μοτσαρέλλα
·   Μισή κούπα σάλτσα για  pizza! (να σας την πω και αυτήν! Αλέθετε ντομάτα κον κασέ στο multi και την αφήνετε προς το παρόν εκεί, μετά σε ένα τηγάνι βάζετε μια κουταλιά βούτυρο + λάδι, αλεσμένο σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ροζ (και το μαύρο μας κάνει) και τα αφήνουμε για 1’ μετά ρίχνουμε τον αλεσμένο πολτό και το  βασιλικό (περίπου μισή κουταλίτσα, αν σας αρέσει η έντονη γεύση βάλτε παραπάνω και ακόμα καλύτερα φύλλα φρέσκου βασιλικού), αφήνουμε να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά. E voilà!
·   Υλικά επιπλέον για να δώσουμε γεύση στην πίτσα μας είναι ότι σας αρέσει…ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, πιπεριά, φρέσκια ντομάτα, μανιτάρια, προσούτο, ρόκα, φρέσκο βασιλικό κτλ…Απλά να θυμάστε όσο πιο απλή τόσο πιο νόστιμη!

Πως κάνουμε την ζύμη:

Μέσα σε ένα βαθύ μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι, το λάδι και το ελαιόλαδο.  Αρχίζουμε να ανακατεύουμε στην αρχή με τα χέρια μας μέχρι να αρχίσει να γίνετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι σχετικά μαλακή και λίγο υγρή. Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ στεγνή ώστε να έχει την ελαστικότητα να ανοίξει. Αφού έχει γίνει το ζυμαράκι μας το αφήνουμε μέσα στο μπολ για 1 ώρα (το ιδανικό είναι μέσα στο ψυγείο για 8 ώρες…αλλά ποιος αντέχει τόσο???) και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσετούλα ή με μια μεμβράνη. Αφού περάσει η μια ώρα βγάζουμε το ζυμάρι ρίχνοντας λίγο αλεύρι από πάνω και βάζοντας στο σε μια επίπεδη επιφάνεια για να «δουλέψουμε» την ζύμη λίγο με τα χέρια μας. Η ζύμη θα πρέπει να είναι σχετικά λεπτή. Αν δείτε ότι το ζυμάρι ξεχειλίζει αφαιρέστε λίγο από το ταψί. Αλλιώς θα βγει σαν ψωμί!

Ετοιμάζοντας την pizza μας:

Το ζυμάρι μπορούμε να το βάλουμε σε ένα ταψί στρογγυλό (σχετικά ρηχό) ή ακόμα καλύτερα σε ένα μεγάλο τηγάνι επίπεδο και φαρδύ (προσέξτε να μην έχει πλαστικά χερούλια μόνο γιατί θα μπει στο φούρνο. Απλώνουμε λίγο λάδι στο πάτο του ταψιού ή στο τηγάνι και αρχίζουμε να απλώνουμε με τα δάχτυλά μας το ζυμάρι. Προσέχουμε να γίνει ομοιόμορφο άπλωμα και να μην υπάρχουν ανοίγματα στην ζύμη. Αφού ανοίξουμε το ζυμάρι μας απλώνουμε την σάλτσα μας με ένα κουτάλι. Μετά ρίχνουμε την τριμμένη μοτσαρέλα και αρχίζουμε να προσθέτουμε ότι άλλο μας αρέσει, παρμεζάνα, μανιτάρια, πεπερόνι, πιπεριά,  κτλ. ρίχνουμε λίγο αλατάκι από πάνω, πιπεράκι, και λίγο λαδάκι. Βάζουμε το ταψί ή το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 (πάνω- κάτω) και αφήνουμε για 20-25’ να ψηθεί. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και όταν αρχίσει να ροδοκοκκινίζει το βγάζουμε (πριν την βγάλετε τσεκάρετε αν και ο πάτος της πίτσας είναι εξίσου ψημένος, αν όχι βάλτε το ταψί στον πάτο του φούρνο και αφήστε το για 6-7’ να ψηθεί.  

Bon appetite!







You Might Also Like

0 comments

happy to read message from you

Subscribe