Say Cheese and Wine me up!

Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2014



Ο δίσκος τυριών είναι ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους να υποδέχομαι φίλους κυρίως τις γιορτές, πριν το κυρίως φαγητό (ειδικά σε  περίπτωση που εκείνοι έχουν έρθει από νωρίς και κουβεντιάζουμε αρκετή ώρα πριν καθίσουμε στο τραπέζι). Μπορεί όμως να σταθεί και από μόνος του πάνω σε ένα όμορφα διακομισμένο τραπέζι με μια σειρά από υπέροχα κρασιά ειδικά όταν θέλουμε να περάσουμε ένα ωραίο βράδυ χωρίς πολύ φαγητό αλλά με πολλές γεύσεις!


Ένας μικρός οδηγός λοιπόν για το mix and match τυριών και κρασιών. Έχω επιλέξει τυριά πολύ προσιτά και κυρίως μπορούμε να τα βρούμε στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Τα κρασιά είναι επίσης ενδεικτικά και οι τιμές μπορούν επίσης να διακυμανθούν ανάλογα με το πόσο είναι το budget μας!


Κρασί με φρουτώδη αρώματα (π.χ Ασύρτικο ή Saunignon Blanc) ταιριάζει απόλυτα με τυρί cherve, μανούρι, έμενταλ και τσένταρ.

Κρασί με πιο έντονη φρουτώδη γεύση και πιο ώριμα επιλέγουμε μετσοβόνε, γραβιέρα – όχι πικάντικη, ήπιας γεύσης- και μπρι.

Κρασί ξυνομαυρο με έντονη γεύση και άρωμα συνοδεύονται εξαιρετικά με παρμεζάνα, πικάντικη γραβιέρα και μπάτζο!

Κρασί κόκκινο ήπιας γεύσης (η και ημίγλυκο) όπως Merlot ή αγιωργήτικο ή Vinsanto ταιριάζει εξαιρετικά με γλυκιά γραβιέρα ή γκούντα.

Στην πιατέλα μπορούμε να βάλουμε κρακεράκια απλά ή sticks, αποξηραμένα φρούτα, προσούτο, ποικιλία ψωμιού (άσπρο, μαύρο, πολύσπορο), ελιές, αμύγδαλα, καρύδια ή σταφίδες.




Πάνω στο ταμπλό μας δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε τα μαχαίρια για κάθε τυρί ή τα ειδικά εργαλεία κοπής αν διαθέτουμε.

Τα τυριά μας πρέπει να μην είναι  παγωμένα, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετημένα μακριά από τζάκι ή καλοριφέρ.


enjoy!

images via potterybarn & pinterest 

You Might Also Like

3 comments

  1. Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου Μαράκι, πλούσια σε πληροφορίες, που ομολογώ ότι δεν γνώριζα! Ότι πρέπει για τις γιορτινές μέρες κι όχι μόνο (όπως είπες)! Καλές γιορτές, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει και εμένα αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος και οι πληροφορίες σου βοηθούν πολύ!Σε ευχαριστούμε Μαρία<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

happy to read message from you

Subscribe