-->

The pursuit of Happiness!!

By MyHappinessProject - Beauty Project - Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2013

image by rebubble.com

Πολλοί guru συστήνουν για την επίτευξη της ευτυχίας μας την θετική σκέψη, ένας άλλος προτείνει ότι η αρνητική γνώση δηλ. το να ξέρεις τι να μην κάνεις μπορεί να είναι πιο δυνατό όπλο για την ευτυχία μας ! Προσωπικά είμαι υπέρμαχος του σκέπτομαι το χειρότερο και ευελπιστώ το καλύτερο - ναι εντάξει κάποιες φορές το παρακάνω… Ουσιαστικά να αλλάξουμε την ιδεολογία μαςΝα αλλάξουμε την σκέψη μας ώστε να είναι πιο γίνουμε πιο παραγωγικοί-αποτελεσματικοί. Να αποβάλλουμε τεχνικές και πρακτικές που ενώ περιμένουμε να φέρουν πιο πολλά στην ζωή μας καταλήγουν να μας αφαιρούν και να μας επιβαρύνουν….


1.  Οι άνθρωποι γενικότερα είναι εξαιρετικά «κακοί» στο να προβλέψουν την ευτυχία.  
Όταν «τρελαινόμαστε από λαχταρά » να αγοράσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, δηλ. ένα υλικό αγαθό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ευτυχία αυτή είναι παροδική. Η «ευτυχία» από την αγορά αυτού του υλικού αγαθού το πολύ να διαρκέσει μέχρι  και ένα 6μηνο  (ούτε 1 μήνα θα έλεγα εγώ, μετά έχεις και τις τύψεις που χάλασες τόσα χρήματα…) για αυτό πρέπει να αγοράζουμε συνετά! Συνήθως τα υλικά αγαθά δεν θα μας κάνουν ευτυχισμένους, το μόνο που μας προσφέρουν είναι η στιγμιαία ευχαρίστηση που για κανένα λόγο αυτό δεν μεταφράζεται σε ευτυχία.  

2. Απομακρύνετε την ιδέα ότι « Η ζωή είναι ένας χορός»..(αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα…)
Το να ζούμε σαν μην υπάρχει αύριο, θα βρεθούμε στην φυλακή το επόμενο λεπτό. Είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε – μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει- αλλά είναι αυτό που θα κάνει την ζωή μας ευκολότερη μακροπρόθεσμα. Το carpe diem δεν υπάρχει και καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι στην ζωή χρειάζεται προσπάθεια, σχεδιασμός και προνοητικότητα για να γίνει εξαιρετική.  Και για να μην μας πάρει όλους από κάτω…μπορούμε να ζούμε τουλάχιστον 1 μέρα την εβδομάδα χωρίς προγραμματισμούς και σχέδια…. σαν να ήταν η τελευταία. (Πως όταν είσαι σε δίαιτα και περιμένεις εκείνη την ημέρα ελεύθερης επιλογής και παραγγέλνεις από την πιτσαρία ότι έχει και δεν έχει…???)

     3.   Σταματήστε να ακολουθείτε τους υπόλοιπους.
Η μίμηση δεν θα ωφελήσει. Η «απομάκρυνση» από οποιοδήποτε  είδος μίμησης μας ωφελεί στο να γίνουμε πιο σίγουροι για την δική μας απόφαση.  Το να ακολουθούμε μοτίβα άλλων δεν είναι θετικό για εμάς, πολλές φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Με λίγα λόγια εμπιστευτείτε το εαυτό σας και ακολουθείστε το ένστικτό σας.

4. Περιορίστε την «κατανάλωση» των ειδήσεων!
Καλό θα ήταν να σταματήσουμε να δεχόμαστε ειδήσεις μέσω Twitter ή αλλού είδους ηλεκτρονικής ενημέρωσης (είπαμε…με μέτρο όλα). Πιο παραγωγικό θα είναι να διαβάσουμε βιβλία και άρθρα τα οποία θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια γενικότερη αντίληψη των πραγμάτων. Να σταματήσουμε να δεχόμαστε καταιγισμό ειδήσεων που δεν έχουν άμεση σχέση με την ζωή μας. Σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαθαίνουμε ειδήσεις από το γύρω περιβάλλον μας αλλά τουλάχιστον έτσι ελέγχουμε τον τρόπο τον οποίο θα τα «καταναλώσουμε». Αφήνοντας τις πολλές λεπτομέρειες των ειδήσεων θα δημιουργήσουμε χώρο για αυτά τα οποία θα αξίζουν πραγματικά να μάθουμε. Αυτό είναι αλήθεια. Πολλές φορές ο «υπερκαταναλωτισμός» ειδήσεων και ουσιαστικά ανούσιων νέων ίσως μας μπλοκάρουν από το να σταθούμε σε αυτά τα οποία μας ενδιαφέρουν και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ζωή μας. Be there, done that.

τάδε έφη  Dobelli (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση και σχολιακια by me) 

image by redbubble.com

Σίγουρα όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από ότι ήδη κάνουμε για να γίνει η ζωή μας καλύτερη, ποιοτικότερη, πιο απλή. Ευτυχία εν μέσω κρίσης είναι ακόμα πιο δύσκολη. Δεν πρέπει όμως να σταματήσουμε να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε για αυτήν. 

 • Share:

You Might Also Like

5 comments

 1. Η ευτυχία είναι δίπλα μας, στα μικρά, στα απλά.
  Πολλές φορές όμως, επειδή είναι έτσι η νοοτροπία της εποχής φοβόμαστε να αφεθούμε στην ευτυχία που μας περιμένει να την αγκαλιάσουμε.
  Μακάρι, όλοι οι άνθρωποι να νιώσουν την ευτυχία έστω και για μια φορά στην ζωή τους.
  Καλό απόγευμα σου εύχομαι να έχεις Μαράκι μου, γεμάτο χρώματα και όμορφες στιγμές! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως το λες, είναι δίπλα μας, αλλά λίγοι την αντιλαμβανόμαστε γιατί ψάχνουμε λάθος πράγματα! Η ψυχή δεν γεμίζει με πρόσκαιρες χαρές και απολαύσεις... Φιλιά Μαρινάκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι το carpe diem... Να απολαμβάνεις τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας γιατί αυτές θα είναι οι αναμνήσεις ευτυχίας του μέλλοντος...Αν σκεφτόμαστε συνεχεια το μέλλον στο παρόν, ακυρώνουμε το παρόν χωρίς στη πραγματικότητα να έχουμε κερδίσει κάτι ουσιαστικό για το μέλλον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για την ευτυχία ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές.... Έρχομαι από το link party!!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πρεπει ολοι να προσπαθούμε για την ευτυχία. Σε ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Be kind to your words, this is a happy place