-->

Τσουρέκι Άι Βασίλης!

By MyHappinessProject - Beauty Project - Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014


Σε συνέχεια λοιπόν της χθεσινής ανάρτησης σας παρουσιάζω μια από τις συνταγές που θα κάνω αυτά τα Χριστούγεννα και μου αρέσει πάρα πολύ!!! Την έχω βρει σε ξένο site και την μετέφρασα. 


Τσουρέκι  Άι Βασίλης!

Υλικά

•     4 με 4-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
•     1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
•     2 φακελάκια  ξηρή μαγιά
•     1-1/2 κουταλάκι αλάτι
•     1/2 φλιτζάνι γάλα
•     1/4 φλιτζάνι νερό
•     1/4 φλιτζάνι βούτυρο κομμένο σε κύβους
•     2 αυγά
•     2 σταφίδες
•     2 κρόκους αυγού
•     2 με 3 σταγόνες κόκκινου μαγειρικού χρώματος


Πως το κάνουμε

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα 2 φλιτζάνια αλεύρι, την ζάχαρη, την μαγιά και το αλάτι. Σε ένα μικρό κατσαρόλι ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο σε θερμοκρασία μέτρια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα στέρεα υλικά μας. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καλά η μίξη όλων των υλικών. Προσθέτουμε και τα δυο αυγά και χτυπάμε μέχρι όλα να γίνουν μια ενιαία μάζα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει ένα αρκετά σφιχτό ζυμάρι.

2. Το πλάθουμε αρκετά σε μια επιφάνεια για 6-8’ και το τοποθετούμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με μια πετσέτα αφήνοντας το για τουλάχιστον 1 ώρα να φουσκώσει αρκετά (διπλασιαστεί).

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°. Βγάζουμε το ζυμάρι μας έξω από το μπολ και το χωρίζουμε σε δυο μερίδες, η μία ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη.

4. Στο μεγαλύτερο κομμάτι δώστε ένα σχήμα ενός τριγώνου με στρογγυλεμένες άκρες για το κεφάλι του Αι Βασίλη και το καπέλο του. (εικόνα 1)5. Το μικρότερο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 μικρότερα. Στο ένα μέρος δίνουμε το σχήμα μιας γενειάδας. Παίρνουμε ένα ψαλίδι μαγειρικής και κόβουμε το ζυμάρι σε λεπτές λωρίδες σχεδόν μέχρι την κορυφή του ζυμαριού. Στο τέλος αν θέλετε μπορείτε να τις στρίψτε λίγο. Το τοποθετούμε πάνω στο άλλο τριγωνικό μας ζυμάρι (εικόνα 2 και 3 και 4)  6. Το υπόλοιπο ζυμάρι το χρησιμοποιούμε για μουστάκι, μύτη, καπέλο.  Κάνουμε το σχήμα από ένα μουστάκι με ένα μέρος της ζύμης και στις άκρες το κόβουμε σε λωρίδες και το βάζουμε πάνω από το γένι. Κάνουμε μια μπάλα ζυμαριού μύτη και άλλη μία για την μικρή φούντα στο καπέλο του Αι Βασίλη.  Απλώνουμε ένα μέρος της ζύμης ώστε να δημιουργήσουμε το χείλος από το καπέλο. (εικόνα 5)


   
7. Με το ψαλίδι κόβουμε λίγο το ζυμάρι ώστε να δημιουργήσουμε τα μάτια και μέσα τοποθετούμε τις δυο σταφίδες μας. Χτυπάμε τον ένα κρόκο αυγού και μέσα βάζουμε κόκκινο χρώμα μαγειρικής. Με ένα πινέλο περνάμε το καπέλο (όχι την φούντα), λίγο την μύτη, και τα μάγουλα. Με τον δεύτερο κρόκο χτυπημένο περνάμε το υπόλοιπο ζυμάρι. (εικόνα 5)

8. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15’ στους 180. μετά τα 15’ το αφήνουμε να ψηθεί χωρίς αλουμινόχαρτο  για ‘άλλα 15’ ή μέχρι να πάρει ένα καφετί (χρυσό) χρώμα.


Μόλις το κάνω θα σας βάλω και φωτό!!!!

καλή επιτυχία!
xxx

η συνταγή είναι απο το  www.tasteofhome.com

  • Share:

You Might Also Like

5 comments

Be kind to your words, this is a happy place